Agne Johansson

Agne Johansson heter jag som driver Westervin, Sveriges första och enda odling av ekologiska ätdruvor i växthus.

Intresset för vin började redan vid millennieskiftet då Westervins förre ägare Åke Wester odlade druvor till Icewine på min föräldragård. När jag fick erbjudandet att ta över Westervin var beslutet inte svårt att ta. Idag arbetar 3 generationer Johansson på vindruvsodlingen, med vägledning av Åke.

Efter några år med vinproduktion under Åke Westers ledning, ympades vinstockarna med vindruvssorter som är ätbara gröna druvor och idag finns 2800 vinstockar med de söta och kärnfria sorterna Himrod, Romulus och Lakemon. Totalt odlas dock 44 olika sorter i växthuset för att prova vilka som kan bli odlingsvärda i framtiden.

Ekologiska nyskördade ätdruvor med perfekt smak, att strö i fruktsalladen/på gröten eller bara njuta dem som nyttigt godis, fantasin avgör…

 

Kontaktuppgifter

Adress:
Agne Johansson
Härna Björkegård, 590 76 Vreta Kloster


Produkter


Vi odlar: Ekologiska vindruvor och vinblad

Skörd av fantastiskt goda gröna druvor som är helt i klass med druvor odlade på varmare breddgrader. En lyx värd att unna sig!

Odlingsåret

Skördefärdiga ekologiska vindruvsklasar. På våren blommar vinrankorna i maj månad och då är klasen känslig för hantering. Vinstockarna växer mycket och beskärs därför regelbundet även under säsongen. Då blir det naturligt tillgång på fina ekologiska vinblad att göra de godaste äkta vinbladsdolmarna av. Vinbladen är garanterat helt bekämpningsmedelsfria då odlingen är ekologisk! Dolmades, Sarma, Jabrak, rätten har många namn.

Agne visar en klase av sorten Romulus. Efter skörden börjar det stora arbetet med att beskära och klippa vinstockarna. Plantan ger bara skörd på årets skott.